29 Aralık 2007 Cumartesi

mermer türleri

Ticari” anlamda ve ismini mermerin bulunduğu yerlerden, renkten veya mermerin bizzat kalitesinden alan mermerler ise, kesilip parlatılabilen her çeşit taşı kapsamaktadır. Bu tanımlamaiçindeki hakiki mermerin yanında, iyi parlatılabilen kalker, traverten, serpantin, oniks mermeri, dolornit, granit, diyabaz, bazalt, arduvaz, kumtaşı, tektonik breş ve kongiomera da yeral maktadır. Sayılan bu türler arasında diyabaz, serpantin, traverten, kalker, oniks ve granit aşağıdaki özelliklere sahiptir:
Diyabaz: Başlıca bileşenleri Labrodonit ve proksen mineralleri olan diyabaz, çok sert ve işlenmesi güç bir kayaçtır. Dış etkilere karşı gösterdiği direnç nedeniyle heykel ve dış kaplamalarda kullanılmaktadır. Yeşilin çeşitli tonlarında olabilmekte ve çok iyi cila kabul etmektedir.
Serpantin: Desen olarak yılan derisine benzediğinden Yunanca yılan anlamına gelen serpan sözcüğünden türemiştir. Ülkemizde az bulunan serpantin, dış cephelerde kullanılmaktadır. Yeşil tonlarındadır.
Traveiten: Kalsiyum bi sıcak suların çökeltilerinden meydana gelmektedir. Oluşumu esnasında bileşiminde buluhanan bitki kökü yaprağı zamanla çürümesi nedinniyle meydana gelen boşluklardan ötürü gözeneklidir. Bu gözenek delikleri kendi tozlarından yapılan karışımlarla kapatılmaktadır. Genellikle dış alanlarda kullanılmaktadır.
Kalker: Kalsiyum karbonattan oluşan kalker içinde bulunan maden oksitler ve bitüminin etkisiyle değişik renklerde olmaktadır. Geçirdiği evreler sırasında oluşan çatlak ve kırıklara giren başka maden oksitleri nedeniyle ilginç desen görünümleri almaktadır. Direncinin azlığı nedeniyle işlenmesi zordur. İç ve dış alanlarda kullanılmaktadır.
Oniks Soğuk bikarbonatlı madensularının ağır ağır oluşturduğu kristalli, kompakt ve yarı şeffaf mermer türüdür. İçerdiği mıaden oksitler nedeniyle değişik renk ve desendedir. Çok iyi cila tutup kolay işlenmektedir ve ışık geçirme özelliğine sahiptir. Çoğunlukla iç dekorasyonlarda kullanılmaktadır.
Granit: Plutonik magmatik kökenli olup, asidik bileşimli bir kayaçtır. Bu özelliklerinden dolayı oldukça dayanıklı ve serttir. Grinin çeşitli tonlarında renk taşıyan granitler, genellikle dış kaplama ve yer döşemesinde kullanılmaktadır.
Mermer olarak kullanılan taşlar, mineorolojik (jeolojik) yapılarına ve oluşum şekillerine göre ise aşağıdaki şekilde sınıflandırılmaktadır:
1-) Sedimanter (tortul) rnermerler; detritik/klastik sedimianter mermerler, organik/kimyasal sedimanter merrnerler.
2-) Mağmatik (mermer amaçlı kullanılan) mermerler; Derinlik taşları, yüzey taşları, damar taşları, metamorfik mermerler.
3-) Metamorfik mermerler.

Hiç yorum yok: